Πέμπτη, 09 Νοέμβριος 2017 20:19

Κανάκης: «Η ΕΚΑΣΚ δεν είναι τιμωρός αλλά ''γονιός''»

Γράφτηκε από 

Στα κρούσματα βίας που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν παρουσιαστεί στα τοπικά πρωταθλήματα της Κρήτης (το παιχνίδι εφήβων ανάμεσα στο Ακρωτήρι και τον Κύδων στις 14/10 και αυτό των ανδρών ανάμεσα σε Ακρωτήρι και Πεδιάδα 5/11) αναφέρθηκε ο Μιχάλης Κανάκης, στο Ραδιοφωνικό σταθμό, Athleticradio 104,2 και συγκεκριμένα την εκπομπή «Κορίτσια για μπάλα». Μάλιστα ο πρόεδρος της επιτροπής αλλά και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΑΣΚ, ανέλυσε ακριβώς τον τρόπου που σκοπεύει να κινηθεί η ένωση, προκειμένου να «προλάβουν» τυχών άλλα παραπλήσια γεγονότα.

Κόυτς μέσα σε είκοσι μέρες έχουν γίνει δύο κρούσματα βίας σε αγώνες της ΕΚΑΣΚ. Που θεωρείς ότι οφείλεται αυτό και πως σκέφτεται η ένωση να το εξαλείψει;

«Σαφώς και η ΕΚΑΣΚ ως όργανο που εκπροσωπεί και αντιπροσωπεύει την ομοσπονδία στην Κρήτη παίρνει τα μέτρα που είναι υποχρεωμένη να πάρει (σύμφωνα με τους κανονισμούς που έχει βγάλει η ομοσπονδία και γενικώς το μπάσκετ σε όλη την Ελλάδα). Με αφορμή ακριβώς αυτά τα επεισόδια θα ήθελα να το φιλοσοφούσαμε και να το γενικεύαμε λιγάκι, γιατί θεωρώ ότι όλα αυτά είναι απόρροια της γενικότερης βίας που υπάρχει στον κόσμο. Οφείλω να σας πω ότι μια ομάδα μπάσκετ είναι μικρογραφία της κοινωνίας, όπου ο καθένας πρέπει να παίξει καλά το ρόλο του για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Εάν εξαιτίας εξωγενών ή ομογενών παραγόντων ο ρόλος αυτός ξεπερνάει τα όρια, τα οποία είναι γενικός αποδεκτά τότε φτάνουμε στη βία. Το μπάσκετ διδάσκει αυτοσυγκράτηση, άμυλα, σεβασμό στους θεσμούς, υπακοή και όλα αυτά. Όταν όμως ένας αθλητής, σε όλη του τη ζωή, εκτός από το γήπεδο και την ώρα της προπόνησης, βιώνει βία παντού (βία στην οικογένεια, βία στο σχολείο, βία στην κοινωνία, βία στους φίλους του, βλέπει και ακούει βία στα ΜΜΕ) είναι αυτονόητο ότι τα μηνύματα αυτά ξεπερνιούνται πλέων. Εμείς λοιπόν, οι γονείς, οι δάσκαλοι, οι προπονητές θα πρέπει να χαλυβδώσουμε τα νέα παιδιά, να τα αφήσουμε έξω από τα αδιέξοδα, τα οποία έχουμε εμείς, να πάψουμε να είμαστε πρότυπα και να μην τους φτιάχνουμε ένα ψεύτικο κόσμο. Γιατί έτσι θα τα φιμώσουμε. Και όταν φιμώνεται ο ανθρώπους χάνει τον αυτοέλεγχο και όταν χάσει τον αυτοέλεγχο, φτάνει στη βία. Τελικά, νομίζω ότι είναι όλα θέμα πολιτικής. Άρα αν ξεκινήσουμε από την πολιτεία που «φλομώνει» τον κόσμο στο ψέμα, στην ελπίδα, στην απραγματοποίητη, στην οικονομική βία, εξαθλιώνει τους ανθρώπους, τους κάνει να έχουν κοινωνικό αυτοματισμό. Ο ιδιωτικός τομέας να τα βάζει με το δημόσιο τομέα, ο δημόσιος με τον ιδιωτικό. Διαλύει ολόκληρες κοινωνικές τάξεις. Στοχοποιεί σχεδόν όλη την κοινωνία. Λέει ψέματα, οπότε καταλαβαίνεται ότι είναι πάρα πολύ λίγη η σωστή χρήση και η σωστή διαπαιδαγώγηση μέσω του αθλητισμού, ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα νέα παιδιά έξω από το γίγνεσθαι το κοινωνικό. Υπό αυτή την έννοια λοιπόν, ο ρόλος μας είναι πάρα πολύ δύσκολος και πάρα πολύ άχαρος. Οπότε θα πρέπει να δούμε το όλο θέμα πολύ πιο κοινωνικοποιημένα πολύ πιο γενικά, παρα να επικεντρωθούμε σ ένα συμβάν, το οποίο έγινε σε ένα γήπεδο σε μία ομάδα από ένα προπονητή ή από έναν παίκτη. Διότι αν αναγάγουμε την ομάδα στην κοινωνία το συγκεκριμένο θέμα αφορά όλο τον κόσμο, όλη την κοινωνία».

Αναμένουμε το ΔΣ και την απόφαση της Ένωσης για το περιστατικό της 3ης αγωνιστικής των ανδρών, πότε θα γίνει αυτό, έχετε ορίσει ημερομηνία;

«Ο τρόπος λειτουργείας της Ένωσης σύμφωνα με τον κανονισμό είναι ως εξής, αφού πάρουμε όλα τα παραστατικά στοιχεία, φύλλα αγώνος, εκθέσεις απολογίες κοκ και αφού μελετήσουμε την εκδοχή του καθενός και σύμφωνα με το πειθαρχικό δίκαιο της ομοσπονδίας συγκαλείτε η επιτροπή πρωταθλήματος. Αφού αναλύσει διεξοδικά τα παραστατικά στοιχεία, τις αναφορές, προτείνει στο διοικητικό συμβούλιο την πρόταση της και έπειτα παίρνεται η απόφαση. Το συμβούλιο λοιπόν αυτό θα γίνει τη Δευτέρα (13/11)».

Ο συγκεκριμένος παίκτης θα αγωνιστεί την Κυριακή 12/11 κόντρα στον Ηρόδοτο;

«Όχι βέβαια! το δελτίο του κρατιέται, άρα όχι δεν θα αγωνιστεί αν δεν ανακοινωθεί πρώτα η ποινή του. Να διευκρινίσουμε μάλιστα ότι οι μεν παίκτες τιμωρούνται με αγωνιστικές, ενώ όλοι οι υπόλοιποι (προπονητές, σωματεία κοκ) ημερολογιακά.
Η ΕΚΑΣΚ για να λάβει θέση σε όλα αυτά, μπορεί να κινηθεί σε δύο τομείς. Η μια είναι η πρόληψη και ο άλλος η καταστολή. Σας διαβεβαιώ λοιπόν ότι έχουν γίνει τεράστιες προσπάθειες τόσο σε νουθεσίες όσο και σε συστάσεις και ως προς τους παράγοντες και προς τους παίκτες και προς όλους τους φορείς και τομείς, με μόνο γνώμονα την πιστή εφαρμογή των κανόνων και των νόμων που διέπουν το άθλημα. Προκειμένου έτσι να μη δημιουργούν εντάσεις ένθεν-κακείθεν. Δηλαδή δεν επικεντρώνεται μόνο στο κομμάτι των παικτών. Γιατί μπορεί πολλές φορές μια κακή διαιτησία ή μια κακή εμφάνιση στον πάγκο ενός προπονητή, ή μια κακή παρέμβαση ενός παράγοντα εφόρου μπορούν να δημιουργήσουν έκρηξη. Εμείς λοιπόν προσπαθούμε παντοιοτρόπως να βρούμε λύση καταστολής. Αυτή η καταστολή είναι προσδιορισμένη από την ομοσπονδία. Δηλαδή το να εισέλθουμε ως ανθρώπινος παράγοντας κόντρα στους κανονισμούς, η ποινή τις περισσότερες φορές λειτουργεί με νουθεσία, το να πάρουμε… κεφάλι με την πρώτη δεν σημαίνει κάτι, αλλά αν υπάρξει υπότροπος αυτός ή το σωματείο και γίνει μία και δεύτερη φορά μέσα σε 20 μέρες (όπως και έγινε), καταλαβαίνεται ότι τη δεύτερη και την τρίτη φορά είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε πιστή εφαρμογή των κανονισμών. Αυτά όλα συνεκτιμώνται και βγαίνει η τελική απόφαση. Πάντως θέλω να διαβεβαιώσω τους πάντες, ότι ο στόχος μας είναι η νουθεσία, να βγει ένα πρωτάθλημα πιο καλό πιο ήρεμο και πιο αποτελεσματικό. Αλώστε η βία τότε δεν έλυσε προβλήματα, ίσα ίσα που οξύνει τα προβλήματα. Σας διαβεβαιώ λοιπόν ότι η ΕΚΑΣΚ δεν είναι τιμωρός αλλά ο «γονιός», ο οποίος προσπαθεί να νουθετήσει όλους αυτούς που έχουν σχέση με την Ένωση και κατ’ επέκταση με την ομοσπονδία. Υπάρχει και η νέμεσης. Δεν μπορείς όμως σε κάποια φάση να αθωώνεις κάποιον και σε κάποια άλλη φάση να τιμωρείς. Θα πρέπει να υπάρχει ίση αντιμετώπιση από όλους προς όλους. Αυτό προσπαθούμε και φέρνουμε εις πέρας κατά τον καλύτερο τρόπο».