Τρίτη, 10 Οκτώβριος 2017 02:06

Λιανός: «Εμείς θα φέρουμε τον κόσμο στο γήπεδο»

Γράφτηκε από 

«Οι παρέες γράφουν ιστορία», αυτό φαίνεται είχε στο μυαλό του ο κόουτς Γιώργος Μακράκης κατά τη διάρκεια που έστηνε το πλάνο της φετινής ομάδα του «Ηράκλειο». Σε αυτό το κομμάτι στάθηκε και ο Γιάννης Λιανός μιλώντας στον Αthletic Radio 104,2 και την εκπομπή «Κορίτσια για Μπάλα», μετά από τον θρίαμβο της πρεμιέρας επί του Διαγόρα Δρυοπιδέων (75-66). Ο αρχηγός των «μπλε» αναφέρθηκε στο… reunion του 2015/2016, που αναβιώνει φέτος στην ομάδα που αγωνίζεται στην Β Εθνική αλλά και στο πόσο σημαντικό είναι για ένα παίκτη να γνωρίζει και να εμπιστεύεται με το… «καλησπέρα» τους συμπαίκτες του.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Γιάννης Λιανός:

Για το νέο… λουκ και αν το έχει για γούρι να ξεκινά με αλλαγές τη σεζόν:

«Μετά από τέτοια νίκη όλα τα άλλα έρχονται δεύτερα, αλλά είναι τέτοιο το κλίμα και η διάθεση που μας έφερε αυτή η νίκη, που είναι ωραία και αυτή η… πλάκα».

Για την σημαντική νίκη απέναντι σε ένα από τα φαβορί του φετινού πρωταθλήματος της Β Εθνικής και τι σημαίνει αυτό για το «Ηράκλειο»:

«Κάθε νίκη στην έδρα σου είναι πολύ σημαντική και ιδικά όταν τόσο νωρίς παίζεις με ένα από τα φαβορί για την άνοδο με βάση ρόστερ και μπατζετ. Όπως και να το δεις κερδίζεις ψυχολογία και αποκτάς χημεία μέσα στην ομάδα για να προχωρήσεις στη συνέχεια σε αυτό το απαιτητικό πρωτάθλημα. Σίγουρα στα λόγια, στο μπάτζετ και στα ονόματα ο Διαγόρας έχει πολύ καλή ομάδα. Αλλά και εμείς έχουμε πολύ καλή ομάδα. Ίσως κάποιοι ακόμα δεν μας έχουν δώσει τη προσοχή που πρέπει, επειδή έχουμε και αρκετά νέα παιδιά σε ηλικία. Στο… χέρι μας είναι όμως, να συνεχίσουμε έτσι από εδώ και πέρα. Θα πάρουμε λοιπόν ότι μας αξίζει».

Για το τι πρέπει να φοβάται ο εκάστοτε αντίπαλος από το φετινό «Ηράκλειο»:

«Θεωρώ ότι οι πέντε έξι πιο έμπειροι που είμαστε στην ομάδα δεν περνάμε απαρατήρητοι στο σκάουτιγκ και ειδικά στη Β εθνική. Είμαστε παιδιά που έχουμε παίξει Α1 και Α2 χρόνια. Μπορεί να είμαστε μόνο έξι και τα υπόλοιπα παιδιά να είναι πιο νέα, αλλά και αυτοί είναι όπως είδατε ταλαντούχοι. Στο ματς της Κυριακής, για παράδειγμα, οι βοήθειες που προσέφερε ο Παπαδάκης που είναι μόλις 18 χρονών ή ο Μάριος (Πρωτογεράκης) μετά από μια χρονιά που πήγε στον ΟΦΗ για να πάρει χρόνο συμμετοχής και εμπειρία είναι πολύ λυτρωτικά για την ομάδα και βοήθησαν πολύ στο να έρθει μια εύκολη νίκη».

Για το φετινό σύνολο που αποτελείται από έμπειρα αλλά και πολύ νεαρά παιδιά και το πόσο εύκολα μπορεί να δέσει αυτό το «μίγμα»:

«Όπως φτιάχτηκε η ομάδα στην ουσία μιλάμε για ένα σύνολο εξ αρχής. Στηρίζετε σε πολλά νέα παιδιά ας πούμε στο χθεσινό παιχνίδι έπαιξε μέχρι και ο μικρός ο Κίτσος που πάει ακόμα σχολείο (Β λυκείου), ο Στάθης που είναι 18 χρονών είμαι εγώ σαν πιο μεγάλος που είμαι στα 32. Υπάρχουν πιο έμπειροι υπάρχουν και παιδιά που δεν έχουν παίξει ακόμα καλά καλά ούτε στο εφηβικό. Αυτό έχει το ρίσκο του, μιας και στην προπόνηση σου δεν μπορείς να έχεις την ένταση που θέλεις, αυτός όμως ήταν ένας στόχος της διοίκηση και των προπονητών μας εξ αρχής, ότι πάνω σε αυτό το πλάνο θα χτιστεί η ομάδα και θεωρώ ότι με τις επιλογές που έγιναν τα πιο έμπειρα παιδιά μπορούν αν βοηθήσουν τους νέους και έτσι να δημιουργηθεί κάτι καλό. Κάτι το οποίο θα έχει μέλλον και θα παρουσιάζει και μια όμορφη εικόνα όπως η εικόνα που είχαμε στο ματς της πρεμιέρας στο γήπεδο ανεξαρτήτου αποτελέσματος. Δηλαδή, η ενέργεια το πάθος το δέσιμο κάτι το οποίο είναι σίγουρα δουλειά και των παικτών αλλά και δουλειά η οποία έχει προέλθει και από τον προπονητή μας».

Για το αν μπορεί το «Ηράκλειο» να φέρει τον κόσμο ξανά στο γήπεδό του:

«Ο κόσμος περιμένει από το «Ηράκλειο» να δει κάποια θετικά αποτελέσματα για να συνεχίσει να έρχεται στο γήπεδο, το ξέρουμε αυτό. Δεν υπάρχουν οργανωμένοι που θα έρχονται και θα στηρίζουν την ομάδα ακόμα και όταν αυτή δεν πηγαίνει καλά. Οπότε είναι στο χέρι μας με καλά αποτελέσματα να φέρουμε τον κόσμο στο γήπεδο. Πέρυσι ας πούμε ήταν μια τραγική χρονιά. Απογοητεύσαμε πρώτα από όλα τους εαυτούς μας και μετά τη διοίκηση αλλά και τον κόσμο που μας είχε στηρίξει δυο σεζόν πριν και θεωρώ ότι ήταν λίγο λογικό να αποτρέψουμε τον κόσμο στο να έρθει να μας δει. Φέτος θεωρώ ότι τόσο η διοίκηση όσο και ο κόουτς ο Μακράκης έχουν κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και σ αυτό το κομμάτι και είναι στο χέρι μας, μέσα από τη δουλειά μέσα από την εικόνα μας στο γήπεδο να ξαναφέρουμε τον κόσμο κοντά μας. Νομίζω ότι με τον Διαγόρα πολλοί ήρθανε απλά για να δούνε τι και πως. Καλά καλά και εμείς, ενώ ξέρουμε τι μπορούμε να κάνουμε να εμφανίσουμε και να πετύχουμε, είχαμε μια αγωνία παραπάνω. Νομίζω όμως ότι όλοι μείναμε ικανοποιημένοι».

Για το γεγονός οτι πέρσι εκτός από συλλογικό επίπεδο υπήρξαν αρνητικά σχόλια και για το Λιανό ως μονάδα και το πως τα διαχειρίστηκε αυτά:

«Πρώτα από όλα αν είσαι σαν χαρακτήρας ένα άτομο που θέλει να βγαίνει μπροστά και να έχεις πρωταγωνιστικό ρόλο, αυτό έχει τα θετικά του έχει και τα αρνητικά του. Όταν κάτι πηγαίνει καλά ο πρώτος που θα αποθεώσουν ή που θα αναγνωρίσουν την προσπάθεια του θα είσαι εσύ. Αν η ομάδα δεν πηγαίνει καλά ο πρώτος που θα ρίξουν τις ευθύνες, γιατί έχουν και τις περισσότερες απαιτήσεις από σένα, θα είσαι πάλι εσύ. Εμένα προσωπικά δεν μου λέει κάτι αυτό. Προσωπικά είμαι ο πιο αυστηρός κριτής του εαυτού μου. Στεναχωριέμαι ακόμα και φορές που όντως είναι καλός αλλά εγώ δεν είμαι ικανοποιημένος, οπότε το να σου πουν ένα κακό σχόλιο πέντε άνθρωποι που στην τελικοί έρχονται και βλέπουν ένα αγώνα κάθε Σάββατο η κάθε Κυριακή είναι σεβαστό, δικαίωμα τους εννοείται. Από εκεί και πέρα όμως εγώ είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στο να κρίνω. Επίσης θεωρώ καποιες άλλες απόψεις, όπως παραδείγματος χάρη των προπονητών μου πιο σημαντική. Για την περσινή χρονιά πιο πολύ με τον εαυτό μου τα έχω παρά με όλα τ άλλα. Γιατί οι δικαιολογίες που θα μπορούσαμε να είχαμε για πέρσι είναι πάρα πολλές. Είναι μια περασμένη χρονιά που όλοι μάθαμε από αυτήν ακόμα και η διοίκηση. Μόνο σε καλό μπορεί να μας οδηγήσει όλο αυτό και να μας φέρει κάτι καλύτερο».

Για το επόμενο ματς στου Ζωγράφου με τον Φιλαθλητικό και το πόσο εφικτό είναι το «Ηράκλειο» να επιστρέψει στην Κρήτη με το «διπλό»:

«Θεωρώ ότι γενικά είμαστε έτοιμοι και πολύ ορεξάτοι για κάθε παιχνίδι φέτος, ειδικά για αυτή τη χρονιά. Έχουμε πάρα πολύ καλό κλίμα μεταξύ μας. Απλώς κάθε παιχνίδι εκτός έδρας θα είναι μια δοκιμασία για εμάς γιατί μην ξεχνάμε ότι το Ηράκλειο ΟΑΑ δίνει δεκαπέντε παιχνίδια εκτός έδρας φέτος. Όταν άλλες ομάδες παίρνουν το αμάξι τους και σε δεκαπέντε λεπτά μισή ώρα βρίσκονται σε όποιο γήπεδο αγωνίζονται. Εννοείται σεβόμαστε όλες τι ομάδες και ο Φιλαθλητικός είναι μια ομάδα με νέα παιδιά που παίζουν μαζί και στηρίζονται στον ενθουσιασμό τους. Αλλά εμείς πρώτα από όλα πρέπει να διαχειριστούμε και τη μεγάλη νίκη που κάναμε ώστε ένα διπλό που θα ακολουθήσει να είναι κέρδος. Αλλά να αρχίσουμε να μαθαίνουμε και να μην επηρεαζόμαστε από ταξίδια, γιατί είδαμε στο παιχνίδι του κυπέλλου κόντρα στον ΚΑΟΚ, που παρόλο που ήταν πρωτο παιχνίδι ουτε φιλικό δεν ειχαμε παιξει καλά καλά, μας επηρέασε το ταξίδι. Επειδή, φέτος αν θέλουμε να πετύχουμε κάτι καλό πρέπει να είμαστε εκτός έδρας συνεπείς και να μάθουμε να διαχειριζόμαστε πρώτα από όλα το ταξίδι. Στο αγωνιστικό κομμάτι θεωρώ ότι με τη δουλειά που κάνουμε στο προπονητικό κομμάτι, μέσω του σκάουτιγκ και των πληροφοριών που μας παρέχουν, θα μας έχουν έτοιμους για να αντιμετωπίσουμε κάθε αγώνα».

Για το πως του φαίνεται η επανένωση Λιανός, Μποχωρίδης, Σταμπουλής, Χάλαρης στην ίδια ομάδα;

«Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να συνεργάζεσαι μέσα στο γήπεδο με άτομα που έχεις ξαναπαίξει μαζί. Με άτομα που τα λες καλά και εκτός γηπέδου και δεν σου παίρνει καθόλου χρόνο ούτε να μάθεις τις συνήθειες τους ούτε να δέσεις. Εμείς είμαστε ήδη μια παρέα και τα άλλα παιδιά και ο Αλέξης (Πετράκης), στην ουσία ο μόνος Ηρακλειώτης που έχει μείνει από τους πιο έμπειρους, αλλά και ο Χρήστος Λάκκας. Θεωρώ ότι έχουμε δέσει, περνάμε καλά και νομίζω φαίνεται και αν δεν φαίνεται θα φανεί στην πορεία».